Newsflash

Chistul osos esential
Chistul osos esential este o leziune osoasa benigna cu continut lichidian, de fapt o distrofie de crestere. Acest tip de leziuni sunt foarte frecvent intalnite la copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 13 ani, si sunt de 3 ori mai frecventa la baieti.....

Chistul osos esential

 

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortoped

Data ultimei actualizari: 22.06.2008

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 

Ce este chistul osos esential?

Diagnostic

Examenul radiologic

Biopsia

Tratamente posibile

Evolutie si prognostic

 

Chistul osos esential este o leziune osoasa benigna cu continut lichidian, de fapt o distrofie de crestere. Acest tip de leziuni sunt foarte frecvent intalnite la copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 13 ani, si sunt de 3 ori mai frecventa la baieti.

Diagnostic

Localizarea acestei leziuni este frecventa la nivelul metafizelor oaselor lungi. Practic localizarea la nivelul humerusului proximal este de 50% urmata de femurul proximal de 30%.

Adesea descoperirea acestor chiste se face datorita fracturii pe os patologic (osul avand o rezistenta scazuta in regiunea tumorii). Alteori pacientul se prezinta la medic pentru dureri sau tumefactie.

Examenul radiologic descopera, pe langa fractura frecventa a acastui tip de leziuni, o cavitate osoasa unica, rotunda sau usor ovalara, care creste progresiv simetric, central, centrifug, catre diafiza. Contururile sunt bine delimitate, corticalele subtiate, dar fara intrerupere osoasa (aspect “in coaja de ou”). Fractura se produce dupa un traumatism minor. Polul superior este adesea in contact cu cartilajul de crestere, pe care nu il depaseste niciodata.

De obicei analizele uzuale efectuate au valori situate in limitele normale.

ImageImageImage

Exemple de chist osos la nivelul femurului  

 Image

O localizare mai putin frecventa: chist osos la nivelul calcaneului 

Biopsia reprezinta un procedeu diagnostic prin care se preleveaza tesut de la nivelul formatiunii tumorale (chistului) prin punctie cu un ac gros (trocar), sau chirurgical, dupa efectuarea unei incizii (biopsie chirurgicala). Dupa ce se preleva tesut acesta urmeaza sa fie examinat de catre medicul anatomopatolog cu experienta in patologia osoasa. Biopsia osoasa nu este obligatorie in cazul chistului osos tipic, insa in caz de incertitudine diagnostica  chirurgul poate sa decida efectuarea unei biopsii.

 

 Tratament

In cazul chisteor asimptomatice, descoperite intamplator la examenul radiologic, se recomanda urmarirea radiologica si clinica a chistului osos, leziunea putand regresa spontan sau ramanand la dimensiuni constante in timp.

Injectia locala de corticosteroizi sau maduva osoasa recoltata din creasta iliaca-este practicata cel mai frecvent pentru chistul osos de la nivelul humerusului. Practic aceste injectii se efectueaza la blocul operator sub control radiologic, iar substatele injectate pot determina regresia chistului. Uneori, chistul recidiveaza sau persista in ciuda acestui tratament si atunci este necesar un alt tratament mai agresiv.

 Image

Evolutie favorabila aunui chist osos de la nivelul humerusului tratat cu injectii locale cu corticosteroizi 

Chiuretaj , urmat sau nu de plombarea cavitatii cu os sau substituti ososi.
     Acesta este o interventie chirurgicala prin care se evacueaza continutul lichidian al chistului, apoi se indeparteaza cu chiureta tesuturile moi care tapeteaza paretii chistului, urmand sa se adauge tesut osos care va consolida, dupa optiunile chirurgului. 

Image

Exemplu de chist osos tratat cu chiuretaj plombaj cu grefa osoasa spongioasa 

  Grefa osoasa si fixarea fracturii (osteosinteza). Este de remarcat ca de obicei fractura are un efect favorabil asupra chistului, vindecandu-l odata cu consolidarea fracturii. Uneori, daca tumora fragilizeaza osul, este nevoie de fixarea profilactica a osului pentru a nu se fractura (“armare”).

 ImageImage

Exemplu de chist osos de dimensiuni mari care a necesitat  chiretaj, plombajsi armare mecanica un un dispozitiv de tip DHS

 

Evolutie si prognostic

De obicei, un chist asimptomatic de dimensiuni mic are o evolutie favorabila, necesitand doar urmarirea radiologica periodica de catre medicul ortoped.

Fragilizarea osului cu fractura este posibila la adolescenti sau la adulti

Chistul este considerat evolutiv daca se constata cresterea in dimensiuni a lacunei osoase, daca varsta copilului cu chist osos este sub varsta de 10 ani, daca leziunea are dimensiuni mari si devine dureroasa, cu fragilizarea extrema a corticalelor.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com